Úvodem

Program Skype nabízí svým uživatelům hlasovou komunikaci prostřednictvím internetu zdarma. Jedná se o zajímavý program, který nabízí spousty možností. Kromě hlasové komunikace je k dispozici i video hovor a nebo komunikace textová. V rámci internetu je komunikace zdarma, po nabití Skype kreditu je možné volat i na běžné pevné linky, nebo do mobilní sítě.

Tento program je vhodný především pro majitele rychlejších připojení k internetu. Doporučuje se rychlost vyšší než 256 Kb/s. S tímto připojením, programem Skype, sluchátky a mikrofonem je možné volat zdarma po celém světě.

Skype 3.0 Beta

Tento program je nyní k dispozici v beta verzi s označením 3. Tato testovací verze umožňuje i běžným uživatelům vyzkoušet, co nová verze přinese a nabízí. Ve skutečnosti to je jen pár bodů, ale i tak jsou to vítané změny. Zda tyto změny uvítáte i vy se můžete přesvědčit na následujících řádcích.

Na první pohled

Určitě každý uživatel si všimne nového vzhledu. Ten prošel menší, ale příjemnou inovací. V menu přibyla ikonka Live, ta slouží nové funkci, kterou Skype obsahuje. Změnou jsou i nové, moderní zvuky, které doprovází ovládání programu. Ty lze samozřejmě změnit na původní. Také zmizela nabídka, kterou v minulé verzi tvořily ikonky pro přidání nového kontaktu atp. Ty se nyní nachází jako další položky v části Kontakty.

Hlavní okno

Funkce

Ty víceméně zůstaly stejné. Skype stále umí volat, ale také psát. Poradí si i s video hovory. Jako novinku nabízí Skype možnost spojit se s celým světem. Pro tuto funkci slouží již zmíněná položka Live. Pod ní se skrývá nová služba Skypecasts, která nabízí hromadnou konverzaci pro větší skupinu lidí. K již vytvořeným skupinám se můžete přidat, popřípadě je možné vytvořit si vlastní.

Skypecasts

Textová komunikace

Pokud zrovna nechcete volat, můžete využít i komunikace textové. Tu oživují různé prvky. Jednak to jsou emotikony a dále to mohou být různé aplikace, které Skype nabízí pod položkou Doplňky. Při konverzaci si tedy můžete zahrát šachy, nebo po stáhnutí dalších aplikací jednoduše oživit konverzaci. Není problém také odeslat soubor, a pokud se vám komunikace ve dvou zdá nudná, je možnost pozvat i další uživatele.

SkypeChat

Atraktivní ikonka

Skype se opět přiblížil jiným klientům a nabízí sestavení vlastního atraktivního avataru. Je možné vytvořit vlastní identitu pomocí Klonie a nebo Weemee. Tyto bláznivé názvy doplňuje opravdu bláznivý vzhled jednotlivých ikonek. Pokud vám tedy nestačí statický obrázek, můžete si vyhrát se svojí vlastní atraktivní ikonkou. Pomocí Klonie lze vytvořit ikonku podle vašich představ, kde můžete vybrané postavě nastavit od tvaru obličeje po oblečení až k věci, která má být v popředí.

Nastavení avataru


V případě Weemee začínáte u panáčka v podobě Adama nebo Evy a končíte u oblečení a dalších možností, jak si sestavit vlastní figurku, která vás bude prezentovat.

Vlastní klonie

Další funkce

Po instalaci nové verze programu začne program komunikovat s vaším internetovým prohlížečem. To dovoluje zavolat na jakékoli číslo, které se nachází na internetových stránkách jedním kliknutím. Samozřejmě pokud se jedná o pevnou nebo mobilní síť, je nutné mít nějaký Skype kredit.

Spolupráce s prohlížečem


A jelikož prioritní funkcí tohoto programu je volání, tak i další možnosti s tím souvisí. Například je možné aktivovat hlasovou schránku, kde vám volající může zanechat vzkaz a nebo lze nastavit přesměrování. K dispozici jsou i další funkce, například SMS zprávy, které také lze odesílat po nabití Skype kreditu.

Nastavení

Závěrem

Jak sami vidíte, jedná se spíše jen o kosmetické změny. Jedinou výraznou novinkou je možnost komunikovat ve skupině, pomocí nové služby. I tak je Skype mocný nástroj a ačkoli i jiné programy dnes umožňují druhé straně zavolat nebo se ji ukázat ve své kráse pomocí webové kamery, jako příklad Windows Live Messenger, tak na program Skype mají podle mého názoru stále daleko. Skype se stal nedílnou součástí internetové komunikace a po nabití Skype kreditu je možné volat nejen v rámci internetu, ale i do pevných a mobilních sítí.